Temel Kırmızı ve Sarı Mercimek Çorbası

11-12-2021 09:09
Temel Kırmızı ve Sarı Mercimek Çorbası
Bir çoğumuzun çok çok sevdiği, bizim şirkette neredeyse her hafta pişen, kızıma çeşit çeşit sebze ve et ile yedirdiğim mercimek çorbasının temel tarifini, temel oranlarını yazmak istiyorum bugün size. Demin bir tencere koydum hatta ocağa, o pişerken gelecek bu satırlar:
Temel Kırmızı ve Sarı Mercimek Çorbası
- 3 yemek kaşığı kırmızı mercimek
- 3 yemek kaşığı sarı mercimek
- 1 büyük patates
- 1 büyük havuç
- 1 büyük soğan 
- 2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı salça
- 2-4 su bardağı su (ben yoğun severim az koyarım o yüzden, size bağlı) 
- Tuz
 
Temel baz için malzemeler budur. Ben bunun üzerine yaz ise 1-2 biber, 1 küçük kabak ekleyip yumuşayan domateslerin rendesi ile pişiririm. Kış ise aynen bu sabah yaptığım gibi en az patates büyüklüğünde karnabahar ya da brokoli ekliyorum.
Bu tarifteki lezzeti patlatan püf noktaları şunlar:
1- Soğan yemeklik doğranacak ve önce yağ ile beraber öldürülecek. Bu elzem lezzet için çünkü soğanın hafif karamalize olması sonra bol su içinde pişerken olmuyor. Lezzetinin ortaya çıkması için şart. Önce soğan kavrulurken diğer malzemeleri hazırlarsınız.
2- Kırmızı mercimeğin lezzeti süper ama sarının lezzeti işi gerçekten yukarı taşıyor. Mutlaka sarı mercimeğe bir fırsat verin. 
3- Patates ve havuç da bu miktarlarda mercimek çorbasına çok yakışıyor. Patatesiniz küçük de olabilir hiç dert değil hatta mor patates ve havuç da kullanabilirsiniz. Yaşasın antosiyoninler:) 
4- Et yemeyenler için 1 kase et ya da kıyma da atılabilir. 
Soğanları kavurup kalan tüm malzemeyi ekleyin ve bir güzel kaynatın. Ben tercihen düdüklüde 10-15 dakikada pişiriyorum. Sonra da bir güzel el robotu ile çekiyorum. Bu miktarlar ile 3-6 kişi rahat doyar. Su miktarı size bağlı olarak 8 kişiye bile yeter:) Kızım bu çorbayı bir öğün olarak koca bir kase yemeyi sevdiği için ben suyu az koyuyorum. Bizim tavuk haşlamadan da hemen robottan çekmeden önce ekliyorum. Çiğ et içine pişince konur da bizim haşlama tekrar pişmesine gerek yok diye anladınız siz onu:)
Baharat da size bağlı. Karabiber çok yakışıyor tabi mercimek ve patatese. Baharatların aroması önemli olduğu için pişirirken değil sadece servis sırasında eklemeyi tercih ediyorum. İyilikleri de böyle artıyor çoğunlukla.
Bir gün bana yemeğe gelseniz eve ya da işe menüde mercimek çorbası varsa işte nasıl yapıldığını şimdi öğrendiniz şekerim:))
 
Afiyetler olsun...
 
Tuğba Bayburtluoğlu
Gıda Müh., Yazar
Mercimek Sevdalısı:) 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.