Zeytin ve Turşu Yemeli Miyiz?

20-02-2022 09:52
Zeytin ve Turşu Yemeli Miyiz?

Güzel dostlar,

 

Umarım herkes çok iyidir. Biz süperiz. Dün akşam hatta bir minik canlı yayın da açtım, öyle içimden geldi-beraber bir dertleşelim istedim. Çok güzel sorular geldi ve hepsini cevapladım.

 

Bunlardan biri de evde nasıl zeytin ve turşu kurulacağı içindi bebekler için.

 

Ben de dedim ki: EVDE ZEYTİN VE TURŞU YAPMAYIN ÇÜNKÜ ŞART DEĞİL.

 

Hatta dışarıdan alınmış organik ve probiyotik özellikler gösterse de zeytin ve turşunun ille de ille yenmesine gerek yok.

 

Bebek beslenmesinde de çocuk beslenmesinde de zeytin ve turşunun bir yumurta - peynir - et - balık - sebze ve meyve gibi bir değeri yoktur. En değerli olanlar bu yazdığım 6 besindir. Aman bugün sebzesini yedi mi diye paniğe bağlamak gerekirken bu zeytin ve turşu için geçerli değildir. Bu 6 besini taşımak için biraz makarna, belki bir pankek için un, sebzeleri yedirmek için mücver, köfteyi hazırlamak ve pişirmek için kaliteli bir harç ve zeytinyağı şarttır tabi. Ama zeytin ve turşu sadece tadımlık olmalıdır yaşamlarımızda.

 

Sadece çocuklarımızındakinde değil, kendi yaşamlarımızda da.

 

Ah şu doktorlarımız glutene, şekere taktıkları kadar tuza ve sigaraya da değinseler. Zaten biliyoruz sigaranın kötü olduğunu evet ama dile getirilmiyor o kadar sık. Keza tuz da öyle. Evet ev turşusunun probiyotik özelliği var ki ben zaten pastörize edilmiş hazır turşuyu-salamuralı gıdaları eve sokmam (tüm o pancar salataları, mantar turşuları, her türlü hazır turşu alışverişimin standardı değildir. Arada senede bir alınırsa alınır-salatada vb tüketilir biter gider.)

 

Türkiye'de hala en çok ölüm sebebi kalp damar hastalıkları ile tansiyon. Senelerdir bu böyle. Tuz seviyoruz ve gizli tuz da dahil olmak üzere çok tüketiyoruz.

Bir diyetisyene gittiğinizde size hem tuz hem yağ içerdiği için zeytini günde 5 taneden fazla vermez. Turşuyu da ille de tüketin demez. Bir çok doktor gördüm hayatından tuzu özellikle çıkarmış, çok çok azaltmış.

 

Ne kadar tüketelim peki? Bir farkındalık olması önemli. İşte bu diyetisyenlerin verdiği 5 adet ile bir sınırlayarak başlayabilirsiniz. Bundan daha fazla tüketiyor musunuz bir bakın? Kontrollü gitmeye çalışın.

 

Turşuyu da ev turşusu olsa da salata alternatifi olarak görebilmeniz için tuzundan bertaraf etmeniz gerektiğini unutmayın. Turşunun tuzunu azaltmadan tüketmek isteyen sağlıklı bir birey için haftada iki bakliyat diyoruz ya hah onun yanına eşlikçi abartmadan koyalım işte. Etli kuru fasülye, pilav, turşu, yoğurt öğününden ille de bitirilmesi gereken tabaklar kuru fasülye ve yoğurda aittir. Diğerleri yancıdır - tadımlıktır lütfen bunu unutmayalım:)

 

Gizli tuz kaynaklarını da yazayım bunlara da dikkat edin: Tuzlu salçalar, pul biber başta olmak üzere baharatlar, hazır çeşniler, baharat karışımları (üzerinde tuz yazabilir de yazmayabilir de), içeriği bilinmeyen soslar (özellikle köftecilerde yanda gelen soslar), her türlü hazır ketçap vb, hazır turşular, turşu dükkanlarındaki ev turşusu benzeri turşular, krakerler, hazır pastane ürünleri.

Sitemizdeki salçalar tuzsuzdur. Tüm çorbalarımız vb de bu sebepten tuzsuzdur. Zeytinimiz organiktir ve deniz tuzu içerir; eğer bebeğinizin tatması için vermek isterseniz 2 yaşa kadar mutlaka ve mutlaka aynen peynirde olduğu gibi önceden suya koyup tuzunu almanız gerekir. Tuz bebeklerin böbreklerinde birikim yapabilir, ileride böbrek problemleri çıkartabilir. Bu yüzden dikkat ediyoruz. 

 

 Uzun bir yazı oldu, buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler. Yine sorunuz olursa cevaplarım. 

 

Sevgi ve muhabbetle,

 
Tuğba Bayburtluoğlu
Gıda Müh, Yazar
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.