Yılbaşı Sofrasından Kalanları Değerlendirme Fikirleri

01-01-2022 09:44
Yılbaşı Sofrasından Kalanları Değerlendirme Fikirleri
Kalabalık ziyafet sofralarından mutlaka arta kalan yemekler olur nitekim biz bolluğu bereketi seven bir milletiz. Ama israfı sevdiğimiz kesinlikle söylenemez. Muhabbetle yenmiş yemeklerin arkasından kalanlar ile yapılabilecekleri 9 madde altında topladım size bir gıda mühendisi anne olarak çünkü dikkat etmezsek bu lezzetler bizi hasta edebilir.
 
1- Pilavlar: Birinci sıraya pilavı koydum çünkü tekrar ısıtılması eğer düzgün olmazsa zehirli olabilecek bir yemektir. Bu yüzden ya yayla çorbası ya kadın budu köfte diyorum tekrardan tam pişmesi için. Son dönemde benim şahsi tercihim kadınbudu köfte yapmak ama öyle kızartmalı ağır bir yemek düşünmeyin. Tavuk haşlama ile fırında yaptığım pratik kadınbudu köfte tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
 
2- Patates püresi: Bu güzel de tereyağlı ve kaşarlı bile olsa kalabiliyor çünkü yancı yemeklerden. Tekrar ısıtılmadan tüketilebilir ama aynı zamanda biraz baharat ve bir yumurta ilavesi ile patates köftesi de yapılabilir. Çok miktarda varsa bir börekte değerlendirmek için derin dondurucuya da koyabilirsiniz; yeter ki unutmayın orada.
 
3- Fırında - ızgarada et, tavuk ya da hindi: Ana yemek de kalabilir tabi ki. Eğer soslu ise sandviçlerde değerlendirebilirsiniz. Eğer löp et ise didikleyerek pilavlara, çorbalara belki yukarıdaki patates köftesine eklemek için derin dondurucuya porsiyonlayabileceğiniz gibi biraz süzme yoğurt, mayonez, havuç rendesi, baharatlar ile pratik bir soğuk meze yapabilmeniz de mümkün. Belki kalan haydariyi kullanabilirsiniz kim bilir.  Beyaz ete özellikle ceviz çok yakışıyor benden söylemesi.
 
4- Kekler: Genellikle bozulmadıkları için kekler dışarıda unutulur ve kenarları sertleşir, nefasetlerini kaybederler. Bu sebeple biraz krema ve çikolata ile birleştirerek kek topları yapabilirsiniz ya da yine krema ve çikolatayı beraber eriterek soslu bir tatlı haline getirebilirsiniz.
 
5- Cipsler: Hava alınca nefasetlerini, ve çıtırlıklarını kaybedecekleri için genellikle atılan cipsleri toplayıp robottan geçirerek pane harcı olarak kullanabilirsiniz. 
 
6- Kuruyemişler: Özellikle yılbaşı sofralarında çok sevdiğimiz kuruyemişler de yine hava alınca diriliklerini kaybedebilirler. Hepsini toplayıp uygun bir fırın kabında en fazla 100 C'de yarım saat kadar fırınlarsanız tekrar çıtırlaştıklarını görebilirsiniz. Tabi soğuduktan sonra havasını alacağınız bir kaba ya da poşete aktarmak şart yoksa yine hava alırlar.
 
7- Meyveler : Tabi ki kesilmemiş, tam meyveler değil de meyve salatası ya da tabağında kalanlar eğer hala tüketilebilir durumda iseler bir kaba alınarak ileride sorbe yapmak, bir kekte ya da pankekte kullanmak için porsiyonlanarak derin dondurucuya atılabilirler.
 
8- Salatalar, mezeler: Salata eğer çok karışık ve çok soslu ise yapacak bir şey yok-nefasetini kaybeden atılacaktır ama eğer söğüş doğranmış ise yemeklerde kullanılmak üzere dolaba kaldırılabilir. Mayonezli salatalar, yoğurt ve balık gibi hayvansal ürün içeren mezeler eğer sofrada unutuldu ise zehirleme riskinden dolayı atılmalıdır ama eğer zamanında buzdolabına kaldırıldılarsa ertesi gün ziyafetin devam etmesi mümkün tabi ki.
 
9- Şaraplar: Şişelerin diplerinde kalan şaraplar belki sirke yapmak için belki et marinasyonunda ve hatta özellikle şarap gerektiren bir yahnide bir yemekte kullanılmak üzere ağzı kapalı bir şekilde buzdolabına alınabilir. En en en olmadı lavabonuzu temizlemek için kullanabilirsiniz çünkü biliyorsunuz alkol çok iyi bir dezenfektandır. 
  
Bunlar benim şahsi tecrübelerimden derlediğim çözümler. Lütfen siz de farklı fikir ve tecrübelerinizi paylaşın ki bu listemizi beraber geliştirelim. 
 
İsrafsız ve çok sağlıklı sofralar dileğiyle,
 
Tuğba Bayburtluoğlu
Gıda Müh., Yazar
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.