Tatlılar için Doğal Şekerler

07-07-2022 07:04
Tatlılar için Doğal Şekerler

Çoğunlukla dikkat ediyoruz ama hayat yine de tatlısız olmaz di mi:) Baksanıza atalarımız bin yıllar boyunca orjinalinde tadı tuzu olmayan meyveleri aşılaya aşılaya nasıl ballı tatlı kıvama getirmişler di mi ama :))

 

Ama son 100-150 senedir bi de hayatımızda "tatlı hamur işleri" var. Tamam baklava, künefe belki daha eski ama kekti, kurabiyeydi bunlar daha çok yeni. Ben de hem hamur işleri için hem bu evde yaptığımız kekler kurabiyeler için size beyaz şeker alternatiflerini sıralamak istedim naçizane:

 

- Meyveler ve püreleri

- Kuru meyvelerin kendileri, unları ve püreleri,

- Bal

- Elma Özü

- Stevia 

- Keçiboynuzu unu (kısmen:)

 

Şimdi efendim tek tek detaylarına geçmeden önce bunlardan daha fazla piyasada var biliyorum ama özellikle tercih etmiyorum çünkü:

- Kahverengi şeker esasında beyaz şekerin sadece beyazlatılmamış hali. O yüzden daha sağlıklı değil.

- Agave şurubu-hurma özü bunlar bize ithal gelen ürünler. Mis gibi elma özümüz vb varken ne gerek var parayı başka ülkelere kaptırmaya. Hurmanın kendisi ve püresi de buna dahil. 

 

- Stevia dışındaki tatlandırıcıların neredeyse hepsi (ve hatta ucuz stevialar da:) kimyasal sentezleme yöntemi ile elde ediliyor. Bunları yiyeceğime beyaz şeker yerim daha iyi.)

 

- Pekmezi zaten pişirmiyoruz biliyorsunuz. İkinciye pişmelerde ortaya çıkan HMF maddesini bi aratsın bilmeyenler ne illet bir kanserojen olduğunu görsünler.

 

Şimdi gelelim tercihlerimin açıklamalarına:

 

Bi kere meyvelerin tazesi kurusu her hali ile mükemmel. Sadece çok sulu olanların su oranlarına dikkat etmek gerekiyor. Örneği karpuzlu bir pankek yapmak isterseniz 1 dilim karpuzu bir güzel elinizle sıkacasınız ve posayı koyacaksınız pankekin hamuruna. Anında kafaya dikilen karpuz suyu süperdir bu arada kesin bilgi yayalım:)

 

Meyve kurularında oranım bire bir. Yani elinizdeki kurabiye tarifinde 1 bardak şeker diyorsa bir bardak küçük doğranmış kayısı, üzüm, dut vb olabilir. Bardağı sıkıştırarak doldurun. Bir de tüm hamura yayılması için yumurta ve yağ ile birlikte el robotundan çekin.

 

Kuru meyveler özellikle kurabiyelerde iyi oluyor. Kekte deneyecekseniz lütfen büyük kek kalıplarından çok topkek gibi birer porsiyonluk pişirmeleri tercih edin. Kuru meyveler ağırdır çünkü çok kabarmayabilir kek o yüzden.

Stevia ile çok tarif denediğimi söyleyemeyeceğim. Aldığınız firmanın yönlendirmelerine bakmak lazım. Bi de tabi etiket okumak.

 

Keçiboynuzu unu da kakaoya güzel bir alternatif olduğu gibi hafif de tatlıdır. Bu sebepten un vb kullanmadan sırf keçiboynuzu unu ile yaptığımız kurabiyemiz vardı. Tabi herkes yiyemez çok çok belirgin bir tadı olmuştu, ondan yayınlamadımdı:) Ama aklınızda olsun keçiboyunuzu da güzel bir alternatiftir. 

 

Bal son derece kıymetli bir ürün. Bu pahalılıkta iyice altın muamelesi görüyor biliyorum. Bu sebepten ben pişirme taraftarı değilim ama hani memleketten bi yerden çok bal gelmiştir filan diye kullanmak isterseniz 1 bardak şeker yerine 1/3 bardak ila yarım bardak arasında bal koyabilirsiniz. 

 

Elma özünde de oran aynı. Reçel yaparken de mesela 1 bardak şeker koyacaksam ben örneğin yarım kg kadar (ortalama bir paket) böğürtlene yarım bardak elma özü koyuyorum. Böğürtlen hafif ekşi olabilir biliyorsunuz ondan yarım bardak. Ama meyve mesela şeftali ya da kayısı gibi zaten tatlı bir meyve ise 1/3 bardak da işimi görüyor:) 

 

Böğürtlen demişken gerçekten süpersiniz bitirdiniz marmelatları hemencecik. Şurubu satışta. İster pankeke ister limonata yapmak için süper bir alternatif. 

 

Uzun uzun yazdım ama ne zamandır detaylı açıklamak istiyordum iyi oldu. Siz de lütfen katkılarınızı iletin bize olur mu?

 

Sevgi ve muhabbetle,

 

Tuğba Bayburtluoğlu

Gıda Müh., Yazar

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.