Sebzelerin Temizliğinden Nasıl Emin Oluruz?

26-04-2022 12:15
Sebzelerin Temizliğinden Nasıl Emin Oluruz?

Güzel dostlar,

 

Geçenlerde çilekleri suda bekletirken size bir video çekip meyve ve sebzeleri nasıl temizlediğinizi sormuştum. Bir çok cevap geldi, ben de üzerine bilimsel araştırma yaptım ve size naçizane çözümlerimi yazmak istiyorum

 

Benim çekirdek ailemde nekahat döneminde hasta da yok küçük bebek de yok. Ben hamile de değilim emzirmiyorum bu yüzden organik takıntım yok sebze ve meyvelerde pestisit açısından. Ama ailemde böyle hassas durumda olan bireyler olsaydı mümkün olduğu kadar organik tercih etmeye çalışırdım özellikle soyamadığım sebze ve meyveleri. Örneğin tam mevsiminde çilek ya da ileride gelecek olan marul ve roka

 

Ya da mesela limonu çayda çok kullanıyorum. Biliyorsunuz hasat sonrasında tüm sene kullandığımız yani çok bekleyen ve kabuğu esas aroma vb verdiği için kullanılan bir ürün. Alabilirsem organik limon alıyorum bu yüzden (internetten ya da İstanbul'a gittiğimde organik pazardan). En olmadı İyi Tarım Uygulamaları sertifikasını şart tutan bir marketin ürününü terch ediyorum (Metro gibi Migros gibi, marketlerinizden öğrenebilirsiniz) Bu İyi Tarım Uygulamaları sertifikası da önemli çünkü çiftçinin kafasına göre ilaç ve gübre kullanmasının önüne geçiyor ya da yanlış zamanda hasatı önlüyor. Böylece kanun çerçevesinde belirlenmiş limitler dahilinde geliyor meyve ve sebzeler sofranıza. Organik en güvenlisi ama her zaman ulaşamadığımız için İyi Tarım da aklınızda kalsın.

Organik ya da iyi tarım sertifikalı değil meyvem-sebze direkt pazardan aldım geldim, peki o zaman ne yapıyorum?

Kabuklarını soyabileceğim elma, armut, pırasa, yeşil soğan, soğan, portakal gibi olanları kullanmadan önce çok güzelce yıkayıp güzelce soyuyorum. Elmayı ve armudu kabuğuyla yemeyi seven biri olarak artık onları sadece organik aldığımda yıkayıp kabuklu yiyebiliyorum. Bitti o çocukluğumdaki elimde soyulmamış elma ile hatır hatır gün geçirmeler:)

Peki soyulamayacak çilek, marul, roka, fasülye gibi olanlar? Bol suda yıkıyorum sonra yine büyük bir kapta suda bekletiyorum.

Yaptığım araştırmalar en çok suda bekletmenin pestisit riskini azalttığını gösterdi. Bir de kaynayan suya bir dakikalığına daldırıp çıkarma ve hemen soğuk suya koyma da pestisit üzerine çok çok etkili diye bir çalışma var (detay: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29222908/ ) ama çilek için değil de ancak yeşil fasülye için filan kullanılabilir sanırım bu teknik. Çileğin haşlanmasını bilemedim şekerim, denemek lazım. Aman bakın şimdi aklıma geldi-reçellik çilekler zaten pişecekleri için bu işlem rahat rahat yapılabilir. Tabi sıcak su da soğuk su da sonra atılacak  :)

Aynı çalışmada benim de vaktim olmadığı için sirkeli suya ve sonra durulayıp karbonatlı suya çoğunlukla yatırma işlemini çok tavsiye etmiyorlar. çevre açısından yaklaşmışlar ama duruma daha çok. Ben ayrıca yıkama sıvıları ya da tozlarını da kullanmıyorum. Bu yöntemler de işe yarıyor yaramıyor değil (ki sitede de yer verdik açıkçası:)  Ailede küçük bebek, hasta vb olsa da yaparım. Yani bağışıklık sistemi düşük olan birileri olsa ailemde.

Her zaman çok güzel yıkamak ve bir şeyde beklettiyseniz sonra durulamak çok çok önemli canlar. Sade suda yıkamak bile çok çok önemli özellikle hastalık yapabilecek mikropları, toprağı, kiri uzaklaştırmak için

Size hap bilgi vermiyorum diğer bir çok insanın yaptığı gibi. Opsiyonlarınızı sunuyorum ve kendi aileniz için karar vermenizi tavsiye ediyorum çünkü herkesin vakti, parası, hassasiyeti farklı miktarlarda ve ben ezbere bilgiyi sevmem:)

Kısacık yazacaktım yine uzadı ama içime sinen hali bu efem:) Ah bu arada unutmadan bizde sebzeler organik de olsa üretimhaneye gelince foşur foşur yıkanır. 1 metre derinliğinde bir evyemiz var, içine ben girip yıkanırım öyle bişi:) Amanınnn bi güzel yıkıyoruz, bekletiyoruz görseniz. Öhöm sonra bi su faturası geliyor ama neyse sizi şimdi baymayayım epostayı bitirirken:) Her şey sevdiklerimize güvenli lezzetler yedirebilmek için:))) 

 

 

Sevgi ve muhabbetle,
 
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.