Mor Aşk Pancar Hakkında: Seçmesi, Saklaması, Pişirmesi

25-12-2021 08:29
Mor Aşk Pancar Hakkında: Seçmesi, Saklaması, Pişirmesi

Pancar dosyasını açıyorummmm:) Bu güzellik hakkında sorulabilecek her şeyi ailenizin gıda mühendisi olarak toplu cevaplamak istedim.

Eskiden çok daha fazla görüyoruz artık pancarı çevremizde. Daha çok salatalarda turşularda ve mezelerde. Yemeği Rus mutfağında çorba – yahni karışımı olarak var bilenler bilir. Benim radarıma da özellikle rengi ve sonra da iyice araştırınca besin değeri sebebi ile girdi. Daha önceden neden yoktu? Hem ailede pek bilinmediğinden hem de çoğunlukla toprak kokusu almayı sevmediğimden. Çünkü tahmin ettiğim gibi düzgün temizlenip işlenmeyince pancarda toprak kalabiliyor ve bu da benim "gıda güvenliği riskine bağlı gıda mühendisi alarmlarımı” çalıştırmaya yetiyor.

Pancar bol lif içerirken kalorisi oldukça düşük olması sebebiyle ve ayrıca güzelce folat, A vitamini, bakır ve manganez içerdiği için son derece kıymetli. Rengi de çok özel betaninden geliyor. Vücudumuz bu "doğal rengi” parçalayamadığı için pancar yedikten sonra idrar ve dışkının pembeleşmesi, morlaşması normal aman hemen doktoru aramayın:)

Son dönem çalışmalarda pancarın vücut içerisindeki inflamasyon /yangı ile savaştığı, tansiyonu dengelemede ve vücudun toksinlerden temizlenmede yardımcı olabileceği bulunmuş. Ayrıca içerdiği nitrat sebebiyle kalp yetmezliği ve inme riskinin azaltabilmesi, beynimiz için de ayrıca faydalı olabilmesi. Son dönem Alzheimer çalışmalarında pancar ayrıca mikroskop altında anlayacağınız.

Bu güzelim faydalarının yanı sıra bol lif içeriği ve hafif tatlımsı tadı ile pancarın hem pişmişi hem tazesi hem de çok tuzlu olmayan ev turşusu sofralarımızda ayda en az 2-3 kere çok rahat kendine yer bulabilir ve hatta bulmalı.

Pancarı satın alırken yumuşamamış olmasına dikkat etmeli, yumuşamışlar çok beklemiş oluyor çünkü. Eğer parlak yaprakları da varsa değmeyin keyfime pancar yaprağından çok güzel kavurma olur aynen ıspanak ya da ısırgan gibi yapılabilir.

Alıp eve geldiğimde hemen kullanmayacaksam yıkamadan vb sebze torbama atıyorum. Normalde pancar buzdolabında bile olsa 4-5 günde yumuşamaya başlayabilir ama bu torba ile ömrünü 3 haftaya kadar uzatabiliyorum. Diğer bir çok sebze ve meyvenin bozulmasını engellediği için yüzyılın icatlarından biri bu torbalar yoğun çalışan bir anne olarak benim için.

Kırmızı pancarı salatalara taze rendelemek ya da kibrit kibrit keserek eklemenin dışında ayrıca rendeleyerek kızımın sabah pankekine ekliyorum. Mercimek ile de ayrı bir uyumu var pancarın: yine rendesi mercimek çorbalarımıza ve özellikle de yeşil mercimek yemeklerimize sık sık giriyor mevsiminde.

Pancarın lezzeti bir de beyaz peynir ile çok uyumlu hatta deyim yerinde ise patlıyor. Bunu da Jamie’ciğim Oliver’cığımdan öğrenmiştim. Pancarları haşlayıp küp küp doğramış ve biraz sızma zeytinyağı ve sert inek peyniri ile (tabi o feta demişti ama:) salata gibi meze gibi baş köşeye koymuştu. Hemen denedim ve bu birlikteliğe çok bayıldım. İşi yeni kurduğum zamanlardı. Makarnanın peynirle çok sevildiğini bildiğimden hemen pancarlı bir erişte denedik, hem tek başına hem de peynir rendesi ile çok çok güzel oldu . Sonra zaman içinde mor havuç kardeş ve ayrıca bağışlıklık sistemini güçlendirici antosiyonin özü ile güçlendirerek bizim bugünkü pancarlı erişte halini aldı. Sizin de senelerdir en çok tercih ettiğiniz güzellerimizden.

Pancarı ayrıca kahverengi yağlı kağıda sararak fırında pişiriyorum ve soğutup salatasını yapıyorum sızma zeytinyağı, nar ekşisi ve azıcık tuz ile. Buharda pişirme de olur hiç fark etmez. Bir de peynirli mücveri var özellikle yaptığım. İster tavada ister fırında yapabilirsiniz mis gibi. İkisinin de tarifi burada blogda.

"Ya Tuğba halim yok gidip pancarın peşinden koşturacak gelip pişirecek. Erişteni de gördüm ama şekerim un değil direkt pancarın filan kendisi yok mu şöyle serpelesek filan salatamıza, yoğurdumuza ve pancarın tüm iyiliğini alsak” diyecek dostlara da bir cevabım var çünkü ben de aynı cümleleri kurdum zamanında. Sitede pancar ve mor havuç tozlarının karışımını bulabilirsiniz. Tam bir mor-pembe yanar döner güzellerim bunlar. Her yere giriyorlar. Öyle pişmeden kurutuldukları için de mis gibi besin değerlerini saklıyorlar. Atın kefirinize, smootinize, yoğurdunuza ya da ekleyin çocuğun krebine – pespembe tam prenses pankekleri krepleri yapın güzellerime:)

Bu ürünün adını da brokoli ve ıspanağa Temel Reis’in Tercihi deyince Safinaz’ın başı kel mi diyerek Safinaz’ın tercihi koyduk:) Bu arada 1 paketi zaten 1 kg yıkanmış, temizlenmiş pancar ve mor havuca denk yani 1 yemek kaşığı koyduğunuz yere 190 grama denk pancar ve mor havuç yani.)

Pancar yemeklerinin saklanmasında da genel kurallar geçerli. 1 pişirme ve 1 ısıtma en güzeli, hayvansal ürün içermeyen zeytinyağlı bir pancar yemeği buzdolabında 1 hafta hatta 10 güne kadar kalıyor. Etli ya da tereyağı vb girince de biliyorsunuz 3-4 gün ömrü var buzdolabında. Yine derin dondurucuda 3-4 aya kadar rahat saklarsınız etli halini. Çiğ pancarı da rendeleyip derin dondurucuya atmak söz konusu olabilir, ama çok da rahat bulunan ve hemen bozulmayan bir sebze olduğu için ben genellikle tercih etmem.

Pancar hakkında en önemli noktalar bunlar ama sorularınız varsa lütfen yazın, cevaplayalım-burada eksik bir konu kaldıysa hemen açıklayalım.

Çok mor çok pembiş bir gün olsun - pancarın hakkını verin tamam mı?

Sevgi ve muhabbetle,

 

Tuğba Bayburtluoğlu

Gıda Müh., Yazar

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.