Mantar Seçerken Dikkat Edilecekler

25-02-2022 08:32
Mantar Seçerken Dikkat Edilecekler
Canlar,
Sevgili Çağla Şikel ile dün çok güzel bir program gerçekleştirdik. Mantar, sebze ve meyve konuştuk. Programda anlattığım mantar ile ilgili noktaları ilk defa burada toplamak istiyorum:
 
- Mantarlar bitki ya da hayvan değildir ve hatta onlar kadar büyük bir alemdir. Dünya varsa biraz da mantarlar sayesinde var. Özellikle primat atalarımızın avcı toplayıcı olduklarını düşünürsek bol bol meyve-sebze ve tabi ki mantar tükettiklerini düşünmeliyiz. Beyin gelişimine özellikle katkıda bulundukları düşünülüyor bu yüzden mantarların.
 
- Çok çok çeşidi var hatta biliyorsunuz etken maddeleri tıpta da kullanılıyor (bkz. penisilin) 
 
- Yenilebilir mantarlar çok ama yenilemeyecek mantarlar çok daha fazla. Ormana hadi mantar avına çıkalım demek çok büyük risk. Kültür mantarında bu dert yok ve tabi kontrollü şekilde toplanan ve analizlerden geçirilen yabani mantarlar da öyle.
 
- Yabani mantarların protein ve vitaminler başta olmak üzere besin değerleri kültür mantarlarına göre çok daha fazla. Ayrıca tabi aromaları da. Bu yüzden mantar severlerin her zaman elinin altında yabani mantar olursa minik minik kırıp öncesinde azıcık temiz sıcak suda bekletip yemeğe, çorbaya eklemek mantar lezzetini patlatıyor da patlatıyor:) Dün bizim yaptığımız 3 tarif de ekip tarafından kapışıldı:)
 
- Şu anda trüf ve civciv ayağının zamanı. Programa götürdüğüm tüm o mantarları sağolsun Saklı Orman temin etti. Beraber güzel işler yaptık ve yapmaya devam edeceğiz:) Güzel ürünlerini sayfalarımızda bulabilirsiniz.    
 
-  Mantarı yıkamadan kullanmak ve hatta sadece fırçalamak toprak kaynaklı zehirlenmelere sebep olabilir. Üstünü soymak da B ve D vitamini kayıplarına sebep olacağı için en güzeli incecik suyun altında ovuşturarak hızlıca yıkamak. Mantarı suda bekletmemeli kesinlikle çünkü çok su çekebilir ve bu da yemeğin lezzetini bozar.
 
- Benim 2 kitabımdan 3 güzel tarif yaptık, en kısa zamanda sizinle paylaşacağız bunları ama hemen minik bir ipucu daha size: Kremalı mantar çorbasını su yerine süt+su ile yaparsanız ve azıcık tereyağı eklerseniz koca bir paket krema eklemek zorunda kalmazsınız.))
 
Programı umarım faydalı bulmuşsunuzdur. Yorumlarınızı lütfen iletin. Mesela gelecek sefer ne anlatmamızı istersiniz:)

 

Sevgi ve muhabbetle,
 
Tuğba Bayburtluoğlu
Gıda Müh, Yazar
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.