Mandalina ve Yumurta Yıkanır Mı?

28-12-2021 06:10
Mandalina ve Yumurta Yıkanır Mı?

Canlar canlar nasılsınız?

 

Hatırlarsanız geçenlerde mandalina ve cevizin beraber ne güzel C vitamini ve Omega 3 sağladığını ve beraber lezzetlerinin de çok uyduğunu anlatmıştım. Orada mandalinaları soymadan önce yıkamalı demiştim. Beyza Hanımcım nedenini sormuş ben de kendisine verdiğim cevabı hepiniz ile paylaşmak istedim:

"Mandalinaların yıkanmasını tavsiye etmemin sebebi esasında çapraz bulaşma. Yani mandalinanın yüzeyinde bir şey varsa yıkayarak bir miktar azaltmak iyi olur. Yıkamadan soyduğumuzda mandalina kabuğundaki olası kirler elimize bulaşacağı için soyulmuş haline de geçebilir çapraz bulaşma budur. Aynen yumurtayı ellediğimizde ya da çiğ et kestiğimiz tahtada yıkamadan vb. salata malzemesi kesmek gibi. Tabi mandalina durumu hayvansal gıdalardaki kadar risk içermiyor ama bu covid sonrası her şey risk olmadı mı :)"

 

Çapraz bulaşma çok çok önemli bir mutfak riskidir, insanı hasta edebilir. Bu sebeple mandalinalar yıkanmalı.

 

Peki yumurta? Aldınız eve geldiniz ve buzdolabında yumurta gözlerine yerleştirmeden önce yıkanmalı mı? Hemen cevap veriyorum. Hayır. Neden? Çünkü yumurtayı ne zaman kullanacağınız belli değil. Üzerinde onun kendi koruyucu katmanı var bu katmanı yıkayarak bertaraf etmenin bir anlamı yok. Hele bi de sıcak su ile yıkanması durumunda yumurtanın üzerindeki mikropların içerisine geçebileceği filan bulunmuş aman aman evlerden ırak.

Peki yıkamadan buzdolabına koyduk peki kullanmadan hemen önce yıkayalım mı? Buna da hemen yazayım: Paşa gönlünüz bilir illa yıkanması şart değil AMAAAAAA yumurtayı tuttuktan sonra başka bir yere gıdaya filan değmeden mutlaka ellerinizi yıkamalısınız. Kırdığınız zaman kabukları attıktan sonra da mutlaka yıkamalısınız. Yani esasında burada konu yumurta değil elleriniz. Yumurtanın yüzeyinde zaten sorun yaratabilecek mikroplar var. Yumurtayı yıkamak bunları bertaraf etmek için çözüm değil ellerinizi yıkamak çözüm.

 

Buzdolabında yumurta koyduğunuz hazneyi düzenli olarak temizlemek yeterli bir çözümdür. Yumurtanın kendisini değil değdiği yerleri temiz ve hijyenik tutmak her zaman daha güvenlidir.

 

Yine benzer sorularınız olursa lütfen çekinmeden yazın ben de tekrar hatırlamış oluyorum ve paylaşıyorum.

 

Sevgi ve muhabbetle,


Tuğba Bayburtluoğlu

Gıda Müh, Yazar

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.