Ispanağınız Zehirlemesin - Seçmesi, Saklaması, Pişirmesi

12-12-2021 08:17
Ispanağınız Zehirlemesin - Seçmesi, Saklaması, Pişirmesi
Ispanak ile ilgili sorular alıyorum ve hepsini bir yerde toplamak istedim. Hadi bakalım başlıyoruz.
Şimdi efendim ıspanağı kimseye övmeme gerek yok. Kendileri tam bir vitamin, lif ve bitkisel protein deposu ve fakat neredeyse yağ içermedikleri için son derece sağlıklı beslenme güzeli. 7-8 aydan büyük herkes yemeli ayda en az 2-3 defa. Vitamin içeriği A harfinden başlıyor, B vitaminlerinin neredeyse hepsini kapsıyor, oradan C derken alfabede minerallere geçiyor Fe yani demir, K potasyum, magnezyum Mg filan filan hepiciği ıspanakta var. Bazıları pişirince artıyor bazıları azalıyor. Bu yüzden ıspanağın hem taze hem pişmiş hali sofralarımızda olmalı.
Ispanağın vatanı Ortadoğu ve Mezopotamya. Tüm dünyaya neredeyse bizden yayılmış. Kış soğuklarına dayanabildiği için, çok besleyici olduğu için yüzyıllardır bizimle.
Tazesini alırken canlı ve kopuk yaprak vb olmamasına dikkat ediyoruz. Semizotu gibi çok çamurlu olanları seçmeyin yıkaması çok çok dert olur, nefret edersiniz. (Bi kere saat tutmuştum tam 35 dakika ıspanak yıkamış ve ayıklamışım. Kız ek gıdaya geçiyordu ve ben zamanıma acımamıştım o zaman ama böyle de her zaman olmaz-hayat ıspanak yıkamak için çok kısa dedim ve ilk günden beri ıspanaklı ürünler ürettik bu yüzden Makarna, Lütfen!'de:)
Saklaması da dert bilirim. Bu yüzden eğer taze ıspanak aldıysam geldiğim gibi yıkar ya salatasını ya yemeğini yaparım. Eğer çok geldiyse en dayanıklılarını ayırıp özel sebze saklama torbama koyuyorum ve en az 1 hafta tazeliğini koruyacak şekilde saklıyorum. Yeşilliklere arada yaptığım gibi yıkayıp kurulayıp kağıt havlu arasında saklamak ıspanakta pek başarılı olmadı açıkçası. Zaten yemeğini yapacaksan bekletmenin bir alemi de yok.
 
Hazır yıkanmış torba içinde marketlerde ıspanaklar görüyorum. Bir kaç kez denedim ama üstünü okuduğunuzda sizde göreceksiniz, tekrar yıkayın yazmış firma. Tamam belki çamur içinde değil ama tekrar yıkayacaksam hele bi de kesilmiş ıspanak bana hitap etmiyor.
Ispanağın tazeliğini dert etmemek için de dondurulmuşunu da alıyorum. (Evde de yapabilirim ama temizlemeye, kurutmaya ve hemen kullanmayacaksam şoklamaya yani ön haşlamaya zamanım olmuyor benim.) Şirkete de bu şekilde alıyoruz, ıspanak yemekleri çok daha hızlı bir şekilde pişiyor böylece. Şimdi organik hali bile var. Canlı yayınlarda çok bahsediyorum biliyorsunuz; etiket okuyup katkısız donuk sebze vb alabilirsiniz. Hatta bebekleriniz için bile. Benim de dondurulmuş ürün reyonlarında neredeyse tek aldığım bu donuk ve katkısız sebzeler ve meyveler olabilir bu arada. Hem yıkamakla uğraşamayacaksın, hem ayıklanmış hem de organik ve kuzu kuzu derin dondurucuda seni bekliyor. Oh ne ala Mualla modu yani:) 
Bebek ıspanağın salatası biraz zeytinyağı ve portakal suyu ile çok güzel oluyor. Geçen tarifini paylaştım mutlaka deneyin. Klasik salataların içerisine de ayrıca doğrayabilirsiniz. Bu taze tüketim...
Pişmiş tüketim ise kavurma, pirinçli/bulgurlu yemeği ya da kek/börek/kiş içerisinde olabilir. Hepsi güzeldir. Kavurması da yemeği de bir kere pişirilip hemen tüketilirse en güzeli ama kalırsa bir ısıtma hakkınız daha var. Ispanak ısıtılmaz ayol diyenleriniz olabilir. O bilgi yanlışmış şekerim. Nitritler parçalanıp kötü hallerine dönüşüyor filan filan muhabbetini araştırmacılar inceleyip anlamlı bir geçerliliği olmadığını ispatlamışlar. Son bilgiler ışığında yazıyorum size yahu:) Gel vatandaş gel reklamcı müyendize gel:)
İşin şakası bir yana tüm yemekleri az ve öz yapıp bi kerede tüketmek her zaman en en güzeli. Ama bu hızlı yaşam çağında bi kerede mutfağa girip hazırlamak daha iyi gelebiliyor biliyorum. Bu yüzden 1 pişirme ve en fazla 1 ısıtma diyorum, diyoruz hatta uzman tayfası:)) Bir de bilmiş bilmiş ekliyorum: zeytinyağlı meze gibi olanlar ayrı bir candır.
Pişirme diyince bizim sitedeki Temel Reis'in tercihi ıspanak ve brokoli toz karışımımız pişmeden kurutulmuştur. Bu yüzden 2. pişirme vb de olmuyor. İster yoğurdunuza ekleyin yiyin ister kekin, böreğin içerisine, çorbaya ekleyin. Her halükarda besin değerini arttırmış olursunuz çünkü 1 paketi zaten 1 kg yıkanmış, temizlenmiş ıspanak ve brokoliye denk. 1 kaşığında tam 170 gram sebze var yani:) Yok efendim ben hazır makarnada eriştede alıcam diyenler de siteye buyursunlar:)  
Ispanak abartıldığı kadar demir içermiyor (o bir hesap hatasıymış:) ama yoğurtla yenmeme olayı da bir başka abartılı durum. Süt ürünleri ile demiri yüksek gıdaların beraber tüketilmemesi ANCAK kan-demir eksikliği çeken anemik bireyler için tavsiye edilen bir durum. Bebeğiniz ya da sizin teşhisi konmuş bir demir eksikliği söz konusu ise bu duruma dikkat edin, yoksa İskender kebabın yanında da ıspanağın üzerinde de yoğurt çok güzel gider - kısacası özel bir durum yoksa aynen devam.
Ispanak ile ilgili her merak edilen konuyu son bilgiler ışığında burada topladığımı düşünüyorum ama yine de bir sorunuz olursa lütfen bana yazın.
 
Sevgi ve muhabbetle,
Tuğba Bayburtluoğlu
Gıda Müh, Yazar
Yeşillik Sever
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.