Gizli Yağ İçeren 16 Gıda

11-01-2022 11:38
Gizli Yağ İçeren 16 Gıda

Sizlere gizli gizli yağ içeren gıdaları sıralamak istedim. Bazıları çok bilindik, bazılarına şaşıracaksınız eminim. Hepsini kontrollü tüketmek şart diyerek listeye alıyorum sizi:

1- Mayonez : Vegan da olsa çok yağ içerir. Light olanlarını tercih edebilirsiniz. Lezzet çoğunlukla aynı.

2-Salata sosları: Bunlar artık ülkemizde sıkça görülmeye başlandı. Ne yazık ki sızma zeytinyağı kullanan pek yok. Genelde Ayçiçek, palm vb. Evde kendiniz yaparsanız hem daha taze hem de kesinlikle daha az kalorili olur.

3- Kahvaltılık Soslar: Bu da ülkemize özgü bir gizli yağ deposu gıda. Mutlaka etiket okuyun. Hem yağ için hem özellikle tuz için.

4- Zeytin: Aaaa ooo demeyin rica edeceğim, zeytin oldukça yağlı bir meyvedir. Evet meyvedir. Ülkemizde özellikle oldukça da tuz içerir. 5-6 tane zeytin 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı içerir aşağı yukarı. Tüketimine dikkat bu yüzden.

5-Kahve kreması: Bakın süttozu değil, kahve beyazlatıcısı olarak satılan ürünlerden bahsediyorum. Ada gel zaten beyazlatıcı ne yahu 2 kalorilik kahveyi bir kaşığı ile 60 kalori yapmaları söz konusu.

6- Cipsler, krakerler: Fırınlanmış olsalar da yine de çok yağ içeriyorlar ille de yağ içeriyorlar çünkü lezzetleri çok güzel olmalı ki dönüp bi daha alasınız. Kim sunta yemek ister ki?

7- Pastane ürünleri: Olağan şüpheli açma ve poğaçalardan bahsetmiyorum sadece. Tüm pastane ürünleri susuz margarin adı verilen yağlarla üretilir. Böylece daha pofidik ve daha güzel olurlar, daha geç bayatlarlar. ‘Yok abla biz zeytinyağı kullanıyoruz’ diyenlere kanmayınız, azıcık koklatıyorlardır zeytinyağını sadece.

8- Dondurulmuş hamur işleri (Pizza, börek vb): Geçen eşim almış, bi pişti caldur çuldur yağ çıktı. Ben o yağı alıncaya kadar tüm hamur tekrar çekti o yağı. Özellikle şarküteri ürünlü ve kıymalı-etli olanlara dikkat.

9-Şarküteri ürünleri: Kavurma ve pastırma da dahil tüm şarküteri ürünleri (organik de olsalar) bolca yağ içerirler. Bu yüzden kontrollü tüketilmelidirler.

10-Kuruyemişler ve ezmeleri: Çiğ olanları da dahil tüm kuruyemişlerin 100 gramı ortalama 600 kCal’dir bu bu kalorinin çoğu yağdan gelir. Evet kıymetli yağlardır ama yağ yağdır sonuçta. Çiğ olanlarında yağ daha azdır. Ezmeler de kavrulmuş kuruyemişlerden üretilir.

11- Kuru üzüm ve turna yemişi gibi hiç tahmin etmeyeceğiniz kuru yemişler de bu listede çünkü bu birbirine yapışabilen kuru meyveler yapışmasın diye yağ sıkılır üzerine. Ürün özellikle yağ içermez ama eklenir. Bu aynı zamanda toz tutmasını da kolaylaştırabilir kuru meyvenin. Bu yüzden aldığınızda bir yıkamak en güzeli.

12- Krema, kaymak, krema şanti vb zaten olağan şüpheliler.

13-Tavuk derisi ve kızartması: Evet çok daha lezzetli hale geliyor ama çevirme de olsa yağlar tam damlamıyor çünkü tavuk derisinin çoğu yağ. Tavuk kızartması altında tüm şinitzel, nugget, peynir-patates kroket, soğan halkası kısacası derin kızartmalı her gıdayı saymak lazım.

14- Kızartma ve zeytinyağlı konserveleri: Ülkemizde patlıcan ve barbunya bunların başını çekiyordur sanırım. Lütfen süzdürerek kulanın az yağ tüketmek istiyorsanız.

15- Pişi, hamur kızartması, sigara böreği: Evde ya da dışarda hele özellikle dışarıda bu lezzetler ne yazık ki yine derin kızartma tekniği ile üretilirler aman dikkat.

16-Kraker, kek ve bisküvi: Tüm çıtırlıkları ve lezzetleri yağdan ve şeker-tuzdan gelir bu ürünlerin. Evde yaptığınızda ne kadar ne koyacağınızı bilirsiniz.

Kalabalık bir liste evet ve eminim arada bilmedikleriniz vardı. Yine de listeye eklenebileceğini düşündüğünüz ürünleri lütfen yazın, hep beraber tartışalım ve öğrenelim.

Evet koca bir müşteri kitlesine de parmağımı sallaya sallaya annelik de yaptığıma göre evet oldum ben artık evet:)))

Çeşit çeşit ürünlerimiz var lütfen bakın. Özellikle kahvaltılık soslarımız sadece zeytinyağı ve tereyağı ile yapıldığı için aynen evime yaptığım gibi yaptığım için tavsiye edebiliyorum. "Ayol tavsiye edemeyeceğin, kullanmayacağın ürünü de satmıyorsun ki hemşire!!" diyecekleri de öpüyorum mucu mucu:)

Sevgi ve muhabbetle, 

Tuğba Bayburtluoğlu
Gıda Müh., Yazar
(Yağcı balcı:)

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.