Döküm Tavadan Yemeğe Demir Geçer Mi?

28-01-2022 10:19
Döküm Tavadan Yemeğe Demir Geçer Mi?
Döküm Tavadan Yemeğe Demir Geçer Mi?

Güzel dostlar,

 

Bu sabah sosyal medyada bir fenomenin pazaryeri listesinde 18 liraya satılan bir kızartma kevgiri gördüm. Aynı listede boy boy alüminyum çaydanlık da vardır. 

 

Hadi çaydanlığın alüminyum olduğu söyleniyor ama el kevgiri sanki paslanmaz çelik gibi pazarlanıyordu canım çok sıkıldı. Mutfakta sadece ve sadece paslanmaz çelik, cam, kırık olmayan emaye ve seramik sıcak, kaynayan, kızaran yemeklerimizle temas etmeli.

 

Bir de bir soru geldi. Bir döküm mutfak eşyaları satan firma "Biz kaplamasız üretiyoruz hatta yemeğe de demir geçiyor diye pazarlıyor, bu doğru mu? Verdiğim cevabı sizinle de paylaşıyorum: 

 

"Demir döküm tavalarda pişirme ile yemeklere demir geçtiğini okumuştum daha önceden ama ayrıca da araştırdım. Evet kaplamasız demir döküm tavalarda pişen bazı yemeklere demir geçiyor tavadan yani firmanın pazarlamada kullanmasında doğruluk payı var 90'larda bu işin araştırması yapılmış. En çok elma püresi ve domates sosu gibi asitli yiyeceklerde demir yemeğe geçmiş ama sonrası araştırılmamış. 90'larda biyoyararlılık pek çalışılmıyordu. Yani vücuda alınan bir mineralin, besinin, vitaminin hangi formunun ne kadar yararlı olduğunu yani insan vücuduna girdikten sonra ne kadar emildiği vb ile ilgili çalışma biyoyararlılık ama bu demir dökümden geçen demirin biyoyararlılığına bakılmamış. Biyoyararlılık yeni bir konu nispeten.

 

Konuyu ablama da danıştım tecrübeli bir eczacı olduğu için. Bu tip besinlerden alınan ya da ek teknikler ile yemeklere eklenen vitamin ve minerallerin evet işe yarayabileceğini ama özellikle teşhisi konulmuş bir hastalık söz konusu ise esas olan doktorun verdiği eczacının size teslim ettiği dozajlardır dedi. Bunlar zaten hastanın cinsiyetine, kilosuna, hastalıktaki durumuna vb bakarak özel olarak hesaplanır. Her şeyin dozajı önemli. Fazlası zarar azı karar denir ya işte ben de o taraftayım.


Demir döküm tavaları iyi pişirdiği için ya da kaplamasız olduğu için alırım ama yemeğe demir geçiyormuş benim satın alma kararımı pek etkilemez açıkçası:) 


Canlarım umarım naçizane fikir verebilmişimdir. Mutfakta her zaman paslanmaz çelik ve camdan yanayım çünkü bunlar yemekler ile etkileşime girmeyen malzemelerdir. Bu tip ürün soru ve pazarlama detaylarını bana her zaman yazarsanız, sorarsanız sevinirim. Biliyorsam zaten cevaplarım, bilmiyorsam araştırırım güvenilir kaynaklardan öğrenirim yine cevaplarım yani kaçmaz benden:)

 

Çok güzel bir gün diliyorum hepinize. 

 
Sevgi ve muhabbetle,
 
Tuğba Bayburtluoğlu
Gıda Müh, Yazar
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.