Basit Kışlık Tarhana Tarifi

10-11-2021 13:50
Basit Kışlık Tarhana Tarifi
BASİT KIŞLIK TARHANA TARİFİ
SADECE 9 AŞAMADA BEBEK TARHANASI BİLGİLERİ İLE
 
Hem tarhana satarım hem yapımını anlatırım. Çünkü zamanı olan var olmayan var. Herkese de tarhana satamam. O zamaaannn kaydedilesi tarifimize buyrun.
Üretimhanede yaptığımız gibi ama sizin için miktarları azalttım. Yani başlangıç seviyesinde bir tarif bu.
Tarhanayı kışlık ilk defa yapacaksanız bu miktar yeter, üstüne çıkmayın. Bir bakın bakalım altından kalkabilecek misiniz? Eğer daha önce yaptıysanız malzemeyi 3'le 5'le çarpın tabii. 
Domates, yoğurt koymuyoruz tabii alerji dostu olsun diye. Siz dilerseniz ekleyin. Tarhana otu ve diğer otlar da lezzet verir ama aynı zamanda sodyum yükünü artırdığı için bebeklerimize ağırlıklı yaptığımızdan biz tercih etmiyoruz ama dileyen katsın.
Tarhana konusu derya deniz; ilk kitapta uzun uzun anlattım. Dileyen oraya da bakabilir :)
 
Şimdi geçelim 9 aşamaya ;
 
1) Planlama : Kış hazırlığı olduğu için mutlaka planlama yapın, haydi hoppa diye kış hazırlığına başlamaz. Kaç kilodan yapacaksınız, nerede kurutacaksınız nerede saklayacaksınız düşünün.
2) Alışveriş : Temiz malzeme ile güzel ürün çıkar unutmayın. Ucuz olsun derken kötü olmasın dikkat. Tercihiniz organik hammaddeler olsun bizim gibi.
 
» 1,5 kg etli kırmızı biber
» 1/2 domates (isteğe bağlı)
» 1/2 kuru soğan
» Yarım demet maydanoz
» Yarım demet nane
» 1 su bardağı nohut
» 1 kg yoğurt (isteğe bağlı)
» 2-3 kg un (istediğiniz unların karışımı)
» 1 su bardağı ruşeym
 
3)Temizleme : Özellikle kap kacakta kimyasal parlatıcı filan kalmasın, duru sudan geçip kurulayın. Biber vb. güzelce yıkansın, çürük çarık temizlensin.
 
4)Pişirme : Tüm sebzeleri doğrayıp tencerede pişirmeye başlayın. Hepsi yumuşayınca el robotuyla püre haline getirin ve orta ateşte mümkün olduğu kadar suyunu buharlaştırın. Ne kadar sulu kalırsa kuruması da o kadar zor olur. Üstelik bu durum tarhananızın bir o kadar su kaldırmasına neden olacağı için tarhana tadının azalmasına sebep olabilir.
 
5)Yoğurma : Un dışındaki tüm malzemeyi, yani salça kıvamına getirdiğiniz sebzeleri ,karıştırın. Unu azar azar ekleyin ki kararında olsun. Tatlı hamur işi hamuru kıvamında olacak hepsi.
 
6)Mayalama ve Yumruklama : Tarhana hamurunu yayvan bir kaba alın. Paslanmaz çelik tepsileri tavsiye ederim. Yayvanlık, hava alması için gereklidir. Üzerine temiz bir tülbent sererek havadar ama kesinlikle gölge bir yere alın ve mayalanmasını takip edin. Evinizin güneş alması, sıcaklık, nem gibi faktörlere bağlı olarak ,tarhananız dokuz ile onbeş gün arasında mayalanacaktır. En başta epey kabarabilir. Altına da bir tülbent sermek işinizi kolaylaştırır. İlk günlerde kokusu da çok olacaktır. Yavaş yavaş mayalanma biteceğinden, ilk günlerde hamuru alt üst edip karıştırmanız gerekirken üçüncü, dördüncü günden sonra ,yani mayalanma hızı nispeten düştüğünde artık yumruklayarak hamurun içindeki gazı çıkartsanız yeter. Gözünüze .ok cıvık görünürse arada üzerine un serpebilirsiniz.
 
7) Serme ve Kurutma : Mayalama sırasında olduğu kadar serme aşamasında da küflenme riski vardır. Siyah ,yeşil ,beyaz fark etmez-küflü tarhana kesinlikle atılmalıdır. Artık çıkacak bir gaz kalmadığında, ekşi koku azaldığında ve hamur kendini topladığında tarhananız serilecek hale gelecektir. Yine temiz bir çarşafa avuç içi büyüklüğünde yayvan parçalar yaparak elinizdeki tüm tarhanayı serin. Her gün kontrol edin ve çevirin. Ayrıca parçaları her gün küçültmeniz kurumasını hızlandıracak ve sonra çok kuruduklarında kırmak için elinizi paralamanıza gerek kalmayacaktır.
 
8)Ufalama -Öğütme : Tamamen kurumuş tarhananızı elinizde küçültebildiğiniz kadar küçültün. Kevgirden ya da telden geçirerek daha da küçültmenize yardımcı olacaktır. Büyük kum taneleri haline gelinceye kadar devam edebilirsiniz. Dilerseniz mutfak robotunda tamamen öğütebilirsiniz de ama dikkat tarhana çok kurursa robota çok sert gelebilir, motoru yakabilir.
 
9)Saklama : Çektiğiniz tarhanayı cam kavanozlara koyup bir sene boyunca serin ve kuru bir yerde, ağzı kapalı olarak saklayabilirsiniz. Dikkat bez torbalar geçirgen olduklarından tercih etmeyin; emeğinizi böceğe yem edip nem-koku çekmesini istemezsiniz.
 
Organik Tam Buğday Unu
Ruşeym - Buğday Özü için
 
 
 
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.